Thema-avond Riet uit de Regio op 22 juni in Markelo

In Geen categorie on
Rieten daken vormen een belangrijk onderdeel van het karakteristieke, streekeigen karakter van het Overijsselse landschap. Veel riet wordt gewonnen in Nationaal Park Weerribben-Wieden, in de Kop van Overijssel. Wat is het verhaal van deze ambachtelijke rietteelt? En hoe wordt het riet (streekgebonden) gebruikt op daken van boerderijen in het Maarkels Landschap? Deze onderwerpen staan 22 juni centraal tijdens de thema-avond ‘Riet uit de regio’ op de Larenseweg 80 in Markelo.
Tijdens de avond, die de IJsselacademie samen met Stichting Maarkels landschap organiseert, komt de geschiedenis van de rietteelt in de Weerribben-Wieden aan bod. Daarnaast is speciale aandacht voor karakteristieke boerderijen in de omgeving van Markelo en hun streekeigen elementen in de dakbedekking. Tot slot vertelt rietsnijder Stefan Lok over zijn activiteiten, zijn liefde voor het vak en zijn werk in de natuur. Tussendoor is er muziek in het Nedersaksisch van muzikant Robert Brinks, bekend van Handy Joe & The Boogie Kearls.
De avond wordt georganiseerd als onderdeel van het samenwerkingsproject ‘Riet uit de regio’ van de stichting IJsselacademie, de Overijsselse boerderijenstichtingen, Monumentenwacht en de riettelersverenigingen uit de Kop van Overijssel. Binnen dit project stimuleerden ze zo’n veertig Overijsselse boerderij-eigenaren om hun historische boerderijen en bijgebouwen te bedekken met riet uit de Weerribben-Wieden, om zo hun boerderij voor de toekomst te behouden en tevens het verhaal van de rietteelt te vertellen. Het project Riet uit de regio is mede mogelijk gemaakt door steun van de provincie Overijssel, met een bijdrage uit de subsidieregeling ‘Verhaal van Overijssel’.
Datum, locatie en tijd
Woensdag 22 juni – boerderij Larenseweg 80, Markelo
Inloop vanaf 19:15 uur, aanvang 19:30 uur.
Aanmelden
U kunt zich aanmelden voor de thema-avond door vóór 18 juni een e-mail te sturen naar maarkelslandschap@gmail.com

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*