Fruitpersdagen zaterdag 22 september en 13 oktober 2018

In Geen categorie on

Evenals voorgaande jaren organiseert Maarkels Landschap fruitpersdagen.

Dit jaar gebeurt dit op
zaterdag 22 september en op zaterdag 13 oktober
op het kaasplein in het dorp.

Vers sap
De Welsumse mobiele fruitpers staat weer ter beschikking van Maarkels Landschap. In deze pers kunnen appels en peren verwerkt worden tot heerlijk en gezond houdbaar sap. Het is een goede en gemakkelijke manier om uw fruitoogst niet verloren te laten gaan. Hieronder staan een aantal tips voor het bewaren van fruit tot aan de verwerking. Het fruit wordt gewassen en geperst. Het sap wordt op 80 graden gepasteuriseerd en afgevuld in 5 liter pakken. Indien de pakken vorstvrij en droog worden opgeslagen, zijn ze 2 jaar houdbaar. Een aangebroken pak kunt u nog 2 maanden gebruiken.

Opgave
Om te voorkomen dat er bij de fruitpers een lange wachttijd ontstaat, is het nodig dat u zich vooraf opgeeft onder vermelding van naam en adresgegevens met emailadres en telefoonnummer. De opgave doet u via maarkelslandschap@gmail.com We persen van 8.00 tot 17.00; vol is vol.

U dient bij opgave te vermelden hoeveel kilo fruit u meeneemt (minimaal 100 kilo). Hebt u zelf te weinig kilo’s, verzamel dan elders en/of doe samen met buren of kennissen). Het geperste fruit kan direct worden meegenomen in vijfliterpakken.
100 kilo fruit geeft circa 70 liter sap en de perskosten bedragen € 5,50 per pak. U dient contant te betalen. Na opgave krijgt u bericht hoe laat u verwacht wordt.
Wilt u eigenlijk minder pakken sap dan de hoeveelheid appels die u meebrengt dan doet u Maarkels Landschap een plezier door de rest van de appels aan ons te schenken.

Bewaartips
· Pluk de vruchten onrijper dan wanneer ze direct verwerkt zouden worden.
· Bewaar alleen gave en gezonde vruchten. Leg de aller dikste vruchten apart, want die kunnen minder lang bewaard worden.
· Bewaar geen fruit met korte bewaarduur in de buurt van fruit met lange bewaarduur. Rijpend fruit geeft het rijpingsgas ethyleen af. Daardoor zullen de andere appels en peren versneld rijp worden.
· Gebruik lage schone kistjes om de vruchten te bewaren. Zet de kistjes op stapels en laat onder de onderste kist een ventilatieruimte van ca. 10 -15 cm.
· Bewaar de vruchten in een donkere, niet te droge en geventileerde ruimte. Voor appels is de ideale bewaartemperatuur 4-5°C en voor peren is dit 0-1°C. Kleine hoeveelheden kunnen in een koelkast worden bewaard.
· Hou de luchtvochtigheid tamelijk hoog door de vloer af en toe nat te maken. Bij een te droge lucht gaan de vruchten rimpelen.
· Haal wekelijks te rijpe en rotte vruchten weg.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*