Steilrand bij de Worse

In Geen categorie on

Het landschap rond Markelo kenmerkt zich door de aanwezigheid van glooiende essen en kampen tussen  weilanden en bosjes. De steilranden, op de grens van hoog naar laag, droog en nat, zijn een overblijfsel van het potstalsysteem van vroeger en hebben een belangrijke cultuurhistorische waarde. Ook zijn zij landschappelijk aantrekkelijk.

 

Steilranden zijn voor de biodiversiteit in het landschap een versterking.  De overgang van hoog naar laag in een steilrand veroorzaakt een verschil in microklimaat (boven- en onderaan de steilrand), waardoor er specifieke plantengemeenschappen op steilranden voorkomen. Deze plantengemeenschappen hebben weer een aantrekkingskracht op bepaalde insecten en deze weer op bepaalde zangvogels en kleine zoogdieren.

 

Stichting Maarkels Landschap heeft in 2015 het initiatief genomen om deze steilrand nabij erve “De Worse”  te herstellen. Het herstelplan is in november uitgevoerd door agrarische natuurvereniging Hooltwark.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door de Landschapsprijs die in 2014 door Landschap Overijssel  aan de gemeente Hof van Twente is toegekend.

 

Steilrand (2)

Steilrand

 

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*